24-6-2025 2:1
FACT-INFO.AZ » QHT » Ürək üçün faydalı və zərərli qidalar hansılardır? - Həkim məsləhəti
5-10-2024, 09:00 | QHT
Ürək üçün faydalı və zərərli qidalar hansılardır? - Həkim məsləhəti

Ürək sağlamlığını qorumaq üçün yediklərimiz vacibdir - pəhrizimiz yağ turşuları (omeqa-3), vitaminlər, antioksidantlar və minerallar kimi sağlam maddələrlə zəngin olmalıdır.

Fact-info.az  lent.az-a istinadən xəbər verir ki, onlar xolesterolu, iltihabı azaltmağa kömək edir və orqan və damarların işini dəstəkləyir.

Kardioloqlar ürək sağlamlığı üçün faydalı qidalar arasında ilk növbədə yağlı balığı önə çəkirlər. Skumbriya, qızılbalıq və ya siyənəkdə omeqa-3 yüksəkdir.

Bu qidalar normal ürək ritmini saxlayır və damarlarda xolesterinin yığılmasının qarşısını alır. Həftədə ən azı iki dəfə istehlak edilməlidir ki, bu da aterosklerozun qarşısının alınması olacaq.

Bundan başqa yaşıl tərəvəzlər, giləmeyvə və sitrus meyvələri kimi antioksidantlarla zəngin meyvə və tərəvəzlər də faydalıdır. Sağlam qalmaq üçün gündə ən azı 400 q meyvə və tərəvəz yemək lazımdır.

Kardioloqlar deyirlər ki, həm qoz, həm də ləpəli bitkilər ürək üçün faydalıdır. Onların tərkibində xolesterolu və iltihabı azaldan çoxlu doymamış yağ turşuları və vitaminlər var. Gündə təxminən 30 qram miqdarında badam, qoz, kətan toxumu və balqabaq toxumu ürəyin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edəcək.

Bitki yağları da damarları dəstəkləyən sağlam yağ turşuları ilə zəngindir. Zeytun, kətan və balqabaq yağını salatlara və ya hazır yeməklərə gündə bir neçə dəfə bir xörək qaşığı əlavə etmək olar.

Dənli bitkilər xolesterolu azaltmağa və normal maddələr mübadiləsini dəstəkləməyə kömək edən B vitaminləri və lif ehtiva edir. Tədqiqatlar göstərir ki, pəhrizinə müntəzəm olaraq bu qidaları daxil edən insanların ürək xəstəliyindən əziyyət çəkmə ehtimalı daha azdır.

Ürəyin sağlamlığına zərərli qidalar arasında fastfudlar xüsusi qeyd olunur. Bu qidaların tərkibində yüksək miqdarda doymuş yağlar və trans yağlar var ki, bu da xolesterol səviyyəsini artırır və qan damarlarında tromblaşmanın inkişafına kömək edir, duz isə qan təzyiqini artırır.

Həddindən artıq şəkər və qazlı içkilər piylənməyə və şəkərli diabetə səbəb olur ki, bu da ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır. Şəkər qan damarlarının vəziyyətini də pisləşdirir.

İşlənmiş qidalarda çoxlu miqdarda duz və konservantlar var ki, bu da ürək və damar sağlamlığı üçün zərərlidir.

Doymuş yağlar qanda xolesterinin yığılmasına kömək edir və damarlarda trombun əmələ gəlməsinə və aterosklerozun inkişafına səbəb olur. Həddindən artıq duz qan təzyiqini, insult və ürək çatışmazlığı riskini artırır. Pəhrizdə şəkərin çox olması iltihabı və oksidləşdirici stressi təhrik edir, qan damarlarını zədələyir və qan laxtalanma riskini artırır.




Baxış sayı: 95
Müharibə dövründə Azərbaycanın cəbhə xəttindən uzaq şəhərlərinin bombalanması əmrinin Ermənistanın siyasi-hərbi rəhbərliyi tərəfindən verilməsi məhkəmədə bir daha təsdiqlənib Dünən, 19:30 MEDİA könüllüləri üçün növbəti peşəkar inkişaf təlimi keçirilib Dünən, 18:30 XİN: Ermənistanın tarixi faktları saxtalaşdırmaq cəhdi onun sülh prosesinə xələl gətirmək səylərinin daha bir nümunəsidir Dünən, 18:00 “Resurs” Analitik İnformasiya Mərkəzi İB Salyan rayonunda tədbir keçirdi- FOTOLAR Dünən, 17:00 Qərbi Azərbaycan İcmasında Ümumdünya Qaçqınlar Gününə həsr olunmuş beynəlxalq tədbir təşkil edilib Dünən, 16:30 Müdafiə Nazirliyində media və QHT nümayəndələri ilə görüş keçirilib Dünən, 14:30 23 iyun Azərbaycanda dövlət qulluqçularının peşə bayramıdır Dünən, 10:30 Kəskin və xroniki ağrı beynimizdə necə fərqli idarə olunur? Dünən, 10:00 Ciorcia Meloni müxtəlif ölkələrin liderləri ilə Yaxın Şərqdəki böhranla bağlı müzakirələr aparıb Dünən, 09:00 Qərbi Azərbaycan İcması birmənalı dəstəyə görə İƏT üzv dövlətlərinə təşəkkür edib Dünən, 07:30 Türkiyənin media nümayəndələri Qarabağ və Şərqi Zəngəzurun biznes və investisiya mühiti ilə tanış olublar 21-06-2025, 19:00 “Başlıbel: mühasirə gündəliyi” filminin premyerası keçiriləcək 21-06-2025, 11:00 Elçin Əmirbəyov İrlandiyada Bakı və İrəvan arasında münasibətlərin normallaşması prosesini müzakirə edib 21-06-2025, 11:00 Bilal Dündar: Türkiyə-Azərbaycan qardaşlığı və dostluğu əbədidir 21-06-2025, 11:00 Diplomatik korpusun nümayəndələri Şuşa şəhərinə gəliblər 21-06-2025, 10:30 Ərdoğanla Paşinyan arasında Ermənistan-Azərbaycan sülh prosesi ilə bağlı fikir mübadiləsi aparılıb 21-06-2025, 08:00 Türkiyə-Azərbaycan qardaşlığının təcəssümü Kahramanmaraş 20-06-2025, 22:00 Vaxtilə işğalda olan Azərbaycan ərazilərinin “Ermənistana birləşdirilməsi” niyyəti məhkəmədə ifşa olunub 20-06-2025, 21:00 Bako Sahakyan: Investigative commission on April battles established over Armenian armed forces’ action 20-06-2025, 18:00 Deputat Sadiq Qurbanov seçicilərlə görüşüb 20-06-2025, 18:00 Prezident İlham Əliyev Çinlə imzalanan iki sənədi TƏSDİQLƏDİ 20-06-2025, 16:00 HDİM Şirvanda “Qloballaşma dövründə milli dəyərlər” mövzusunda dəyirmi masa təşkil edib 20-06-2025, 15:30    Dünyanın hər məhəlləsini müharibə bürüyür – Belə bir dövrdə türk birliyinin hədəfləri 20-06-2025, 11:30 Orban: İranda hökumətin süqutu bütün Yaxın Şərqi qarışdıra bilər 20-06-2025, 11:30 Azərbaycandan Avropaya indiyə qədər 50 milyard kubmetr qaz nəql edilib 20-06-2025, 11:00 Kahramanmaraşda Azərbaycan Məhəlləsinin Açılışı – Tarixi Qardaşlığın Yeni Səhifəsi 20-06-2025, 09:00 Türkiyənin Kahramanmaraş şəhərində “Azərbaycan” məhəlləsinin açılış mərasimi keçirilib 19-06-2025, 21:00 Ayxan Hacızadə: Ölkəmizin vətəndaşlarının və əcnəbilərin İran ərazisindən çıxması prosesi davam edir 19-06-2025, 19:30 Vətən müharibəsində Ermənistan silahlı qüvvələrinin Azərbaycanın mülki infrastrukturuna ziyan vurması ilə bağlı sənədlər məhkəmədə tədqiq olunub 19-06-2025, 19:30 Documents regarding damage to Azerbaijani civilian infrastructure by Armenian armed forces during the Patriotic War examined in court 19-06-2025, 19:00
Köşə yazarları
Təqvim
«    İyun 2025    »
BeÇaÇCaCŞB
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30