İllər orqanizmimizdə müxtəlif patoloji izlər qoyur. Biz yaşlandıqca bütün orqanlarımız da yaşlanır və öz əvvəlki funksiyasını yerinə yetirə bilmir. Bu ən çox da beyin hüceyrələrində özünü göstərir.
Biz hamımız fiziki fəaliyyətin insan beyninə təsir etdiyini bilirik. Amerikanın Ueyk-Forest Universitetinin alimi Cek Redjeski qırmızı çuğundur şirəsininn insan beyninə təsir etdiyini sübut etmişdir. Onun araşdırmaları çuğundur şirəsinin yaşla, təzyiqlə və müxtəlif xəstəliklərlə əlaqədar beyində əmələ gələn problemlərin həll etdiyini təsdiqləmişdir.
Çuğundur şirəsinin tərkibində vitaminlər, nutrienlər, nitratlar, azotlu bitləşmələr və mikroelementlər var. Çuğundurun tərkibindəkilər orqanizmdə müxtəlif monoksid azotlu birləşmələr əmələ gətirir. Bu da damarların genəlmsinə və qanın yaxşı işləməsinə səbəb olur. Universitetin alimləri davamlı olaraq çuğundur şirəsi içən adamların beynində oksigen aclığı olmadığını sübut etmişlər. Bu da onların beyinlərinin yaxşı işləməsinə və beyin hüceyrələrinin gec ölməsinə səbəb olur. Davamlı olaraq çuğundur şirəsi içmək yaşlı adamlarda kapillyarların tutulmamasına səbəb olur. Çuğundur şirəsi üstündə araşdırmalar aparan alimlər şirənin tərkibində olan nitratların beyində azot oksidinə çevrilməsini sübut etmişlər.
Alimlər bu araşdırmanı 55 yaşında olan və arterial təzyiqdən əziyyət çəkən 26 kişi və qadın üzərində aparmışlar. Bu adamların yarısı həftədə 3 dəfə qaçış zamanı çuğundur şirəsi içmişlər, digərləri isə çuğundur dadı və iyi olan rəngli su içmişlər. Araşdırmaların nəticəsi isə çuğundur şirəsi içən adamların qan damarlarının fəaliyyəti yaxşılaşdığına görə onların arterial təzyiqi aşağı düşdüyünü göstərmişdir.(Modern.az)
Baxış sayı: 417